• Blog
    • Wycieczki
    • Ciekawe miejsca
    • Góry
    • Serwis roweru
    • Kraków
    • Test odzieży, sprzętu..
    • Zawody
    • Poradnik
    • Dieta
  • O mnie i o blogu
  • Serwis Rowerowy
  • Kontakt
  • Podróże
1 lutego, 2016 przez Krzysiek

Najsmaczniejsza zapiekanka z krakowskiego serwisu

Najsmaczniejsza zapiekanka z krakowskiego serwisu
1 lutego, 2016 przez Krzysiek

Tylko w Krakowskim Serwisie Rowerowym, całkowicie za darmo, bez żadnych korzyści, najsmaczniejsza zapiekanka. Przedstawiam przepis na najlepszą zapiekankę w Krakowie. Zapiekanki z Kazimierza, od Kędziora chylą czoła przed tą, którą zaraz obnażę! Jak przygotować najsmaczniejszą zapiekankę w Krakowie? Otóż bardzo prosto.

 

Zaczynamy od składników (standard, u nas nie może być inaczej) 

Wybieramy się do najlepszego osiedlowego sklepiku, pod nazwą Tesco. A w nim, wrzucamy następujące składniki do koszyka:

  • Jedną bagietkę do papierowego opakowania
bagietka z Tesco
Taka oto bagieta (źródło ilewazy.pl)
  • Ser Edamski w promocyjnej cenie 1.29 zł za 100 gram
  • Świeże pieczareczki prosto z ekologicznej plantacji z Hiszpanii 🙂 300 gramów starczy, choć sprzedają po pół kilo
  • Kukurydzę w puszce
  • Rukola by się przydała dla fajnej dziewuszki
  • Jakiegoś napoja – u nas jest zimna Pepsi

W domu, przydałoby się, byśmy mieli olej, sól, masło, trochę dobrego nastroju i dwa ładne talerze.

Pierwszy krok

Bieremy pieczarki, obieramy je, kroimy w grube kawałki (ok 5/7 mm) i wrzucamy je na patelnie. Dodajemy troszkę oleju i troszkę soli, a następnie przykrywamy przykrywką. Całość podgrzewamy przez kilka do kilkunastu minut, aż pieczareczki wytrącą z siebie wodę. Ogień pod patelnią lub moc z indukcji, ustawiamy w połowie swojego zakresu.

Jak już pieczareczki trafią na patelnie, zabieramy się za ser żółty. Ścieramy na tarce jakieś 50 do 100 gram. Bagietkę proszę przekroić na pół, a potem na ćwiarteczkę. Na pokrojoną bagietkę nanosimy troszkę masełka i wrzucamy ją do pieca na dwie minuty czterdzieści siedem sekund. Piec nastawiamy na 180 stopni i tak już zostaje do samego końca.

tempertura pieca do zapiekanek

Jedną trzecią puszki kukurydzy wysypujemy na sitko i płukamy pod zimną bieżącą wodą. Podobnie postępujemy z rukolą. Może nie z całą ilością, wystarczy tyle ile zmieści się do jednej dłoni.

Drugi krok

Na lekko przypieczoną bagietkę nakładamy cienką warstwę pieczarek, potem żółte kuleczki kukurydzy.

bagietka z pieczarkami i kukurydzą

A na wszystko żółty ser.

bagietka z pieczarkami, kukurydzą i serem

Całość wrzucamy ponownie do pieca i trzymamy w nim jakieś pięć minut, do czasu aż ser ładnie zacznie się roztapiać. Nasze jedzonko, od czasu do czasu obserwujemy i kontrolujemy czy ser ładnie się przypieka.

zapiekanki w piecu

 

Uwaga! Są różne piece i różnie z tymi czasami może być. Obserwujcie to co się dzieje w piekarniku. Maksymalny czas opiekania zapiekanek to siedem minut i dwanaście sekund.

Krok trzeci i ostatni

Wyciągamy zapiekanki z pieca. Proszę to robić przez rękawiczki kuchenne, a jak ich nie mamy to przez czyściutką ściereczkę. Można się oparzyć 😛

gotowe zapiekanki na talerzu

Dwie ćwiarteczki na jeden talerz. Na gorące zapiekanki zarzucamy troszkę rukoli, tak dla smaku jak i wyglądu 🙂

Zapiekanki z rukolą

Uzupełniamy szkło zimną Pepsi i gotowe. Aaa, nie gotowe. Jeszcze trzeba polać zapiekanki sosikiem. U nas w lodówce znalzł się sos salsa 🙂

Zapiekanki bardzo dobrze smakują w łóżeczku :)
Zapiekanki bardzo dobrze smakują w łóżeczku 🙂

Bon appetit!

 

P.S. Żarcik z tą przemianą kulinarną bloga:)

 

Dziękuje za uwagę.

Don Boski Krzysztof Piotr Prażmowski, kłania się 🙂 

Uwaga produkt przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych (+21 lat), ewentualnie dla dzieci powyżej 6 lat z Paszportem Polsatu!
Poprzedni wpisSzlak Myślenice - Kudłacze - PcimNastępny wpis Maków Podhalański - Sucha Beskidzka rowerowo!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Najnowsze wpisy

Night Colors29 stycznia, 2018
North Pole29 stycznia, 2018
Lost Paradise29 stycznia, 2018

Kategorie

  • Blog
  • Ciekawe miejsca
  • Dieta
  • Góry
  • Kraków
  • Lifestyle
  • News
  • Others
  • People
  • Poradnik
  • Post
  • Serwis roweru
  • Test odzieży, sprzętu..
  • WordPress
  • Wycieczki
  • Zawody

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

Agency Apollo13 blog Bontrager Brunox Top-Kett chrobotanie chrupanie ciekawe miejsca Czyszczenie łańcucha Decathlon Finish Line DRY Finish Line Wet Gorce góry Information Karkonosze Kopiec Piłsudskiego Krakowski Serwis Rowerowy Kraków muzeum napęd w rowerze Park Tool piasek PKP podróż podróże Popular redukcja do wentyla rower rowery serwis roweru szlaki rowerowe trasy rowerowe Trek Turbacz Wentyl presta WordPress wycieczka wyprawa rowerowa Zakopane zawody Zima zwiedzanie łańcuch Śnieżka

 

Właścicielem Krakowskiego Serwisu Rowerowego

jest Innovated Krzysztof Prażmowski

 

Facebook – Twitter – Instagram