Tylko w Krakowskim Serwisie Rowerowym, całkowicie za darmo, bez żadnych korzyści, najsmaczniejsza zapiekanka. Przedstawiam przepis na najlepszą zapiekankę w Krakowie. Zapiekanki z Kazimierza, od Kędziora chylą czoła przed tą, którą zaraz obnażę! Jak przygotować najsmaczniejszą zapiekankę w Krakowie? Otóż bardzo prosto.
Zaczynamy od składników (standard, u nas nie może być inaczej)
Wybieramy się do najlepszego osiedlowego sklepiku, pod nazwą Tesco. A w nim, wrzucamy następujące składniki do koszyka:
- Jedną bagietkę do papierowego opakowania

- Ser Edamski w promocyjnej cenie 1.29 zł za 100 gram
- Świeże pieczareczki prosto z ekologicznej plantacji z Hiszpanii 🙂 300 gramów starczy, choć sprzedają po pół kilo
- Kukurydzę w puszce
- Rukola by się przydała dla fajnej dziewuszki
- Jakiegoś napoja – u nas jest zimna Pepsi
W domu, przydałoby się, byśmy mieli olej, sól, masło, trochę dobrego nastroju i dwa ładne talerze.
Pierwszy krok
Bieremy pieczarki, obieramy je, kroimy w grube kawałki (ok 5/7 mm) i wrzucamy je na patelnie. Dodajemy troszkę oleju i troszkę soli, a następnie przykrywamy przykrywką. Całość podgrzewamy przez kilka do kilkunastu minut, aż pieczareczki wytrącą z siebie wodę. Ogień pod patelnią lub moc z indukcji, ustawiamy w połowie swojego zakresu.
Jak już pieczareczki trafią na patelnie, zabieramy się za ser żółty. Ścieramy na tarce jakieś 50 do 100 gram. Bagietkę proszę przekroić na pół, a potem na ćwiarteczkę. Na pokrojoną bagietkę nanosimy troszkę masełka i wrzucamy ją do pieca na dwie minuty czterdzieści siedem sekund. Piec nastawiamy na 180 stopni i tak już zostaje do samego końca.
Jedną trzecią puszki kukurydzy wysypujemy na sitko i płukamy pod zimną bieżącą wodą. Podobnie postępujemy z rukolą. Może nie z całą ilością, wystarczy tyle ile zmieści się do jednej dłoni.
Drugi krok
Na lekko przypieczoną bagietkę nakładamy cienką warstwę pieczarek, potem żółte kuleczki kukurydzy.
A na wszystko żółty ser.
Całość wrzucamy ponownie do pieca i trzymamy w nim jakieś pięć minut, do czasu aż ser ładnie zacznie się roztapiać. Nasze jedzonko, od czasu do czasu obserwujemy i kontrolujemy czy ser ładnie się przypieka.
Uwaga! Są różne piece i różnie z tymi czasami może być. Obserwujcie to co się dzieje w piekarniku. Maksymalny czas opiekania zapiekanek to siedem minut i dwanaście sekund.
Krok trzeci i ostatni
Wyciągamy zapiekanki z pieca. Proszę to robić przez rękawiczki kuchenne, a jak ich nie mamy to przez czyściutką ściereczkę. Można się oparzyć 😛
Dwie ćwiarteczki na jeden talerz. Na gorące zapiekanki zarzucamy troszkę rukoli, tak dla smaku jak i wyglądu 🙂
Uzupełniamy szkło zimną Pepsi i gotowe. Aaa, nie gotowe. Jeszcze trzeba polać zapiekanki sosikiem. U nas w lodówce znalzł się sos salsa 🙂

Bon appetit!
P.S. Żarcik z tą przemianą kulinarną bloga:)
Dziękuje za uwagę.
Don Boski Krzysztof Piotr Prażmowski, kłania się 🙂
Uwaga produkt przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych (+21 lat), ewentualnie dla dzieci powyżej 6 lat z Paszportem Polsatu!